Larisa Iordache s-a retras!

La începutul lunii decembrie, Larisa a suferit cea de-a 7 intervenție chirurgicală. De această dată, la glezna care i-a spulberat la Tokyo visul olimpic. Gimnastă completă, comparată cu Nadia datorită talentului său deosebit, Larisa s-a confruntat în ultimii 9 ani cu numeroase accidentări care nu i-au permis să-și valorifice în totalitate potențialul.

„Cazi, dar te ridici! Azi este nimeni, însă mâine este campionul lumii. Totul este o alegere, o alegerea de a fii cel mai bun pentru tine şi în sufletul tău. Asta am învăţat în cei 20 de ani pe care i-am petrecut în sala de gimnastică. Azi închei acest capitol frumos din viaţa mea. Mă simt împăcată şi mulţumită cu alegerea pe care am făcut-o! Este timpul pentru o viaţă normală şi un pic mai liniştită. Am pus cipicii de o parte, costumul în dulap şi tot ce am trăit până acum într-un sertar micuţ acolo în inima şi mintea mea. Aş vrea să spun multe, însă nu îmi pot aduna cuvintele pentru o singura postare. Vreau să ştiţi că vă apreciez pe voi, cei ce mă urmăriţi cu drag, îmi scrieţi şi îmi transmiteţi gânduri pozitive. Şi vreau să mulţumesc persoanelor ce chiar mi-au dorit binele măcar o dată în aceşti 20 de ani de când am început gimnastica! Un nou capitol este gata să înceapă odată cu noul an! Iubire pentru toată lumea!”, a scris Larisa într-un mesaj postat pe reţelele de socializare.

Singura medalie câștigată la Jocurile Olimpice a fost cea din 2012, de la Londra, din concursul pe echipe ( alături de Cătălina Ponor, Sandra Izbașa, Diana Bulimar și Diana Chelaru). A fost prima competiție la care Larisa a concurat cu dureri mari din cauza unei fasciite plantare.
2012 a fost anul în care Larisa a debutat în întrecerea senioarelor cu 3 medalii la Campionatele Europene de la Bruxelles ( aur cu echipa și la sol, argint la bârnă).

La Campionatele Europene, Larisa a câștigat 16 medalii, dintre care 7 de aur. Ultimele două titluri continentale le-a obținut la Mersin în 2020 ( bârnă și sol), în timp ce la Campionatele Mondiale a urcat de 4 ori pe podium.

2021 a fost încă un an al încercărilor pentru Larisa. În aprilie, la Basel, Larisa a câștigat calificarea la Jocurile Olimpice după ce a concurat cu dureri insuportabile din cauza unei crize renale, iar la Tokyo, s-a retras cu câteva minute din finala olimpică la bârnă acuzând probleme la gleznă.

„Felicitări, dragă Larisa Iordache pentru întreaga carieră şi pentru omul care eşti. Ai fost si vei rămâne o inspirație pentru noua generație de gimnaste”, a scris Nadia Comăneci pe Facebook.

„Nu aş putea spune că era de aşteptat ca Larisa să se retragă, dar dacă punem în balanţă toată această suită de accidentări cu care s-a confruntat... atunci ne dăm seama că până şi pentru un om normal este greu să treacă prin momentele prin care a trecut ea. Iar Larisa este un om pe umerii căreia a fost o ţintă olimpică pe care aşteptat-o o ţară întreagă. Deci nu vorbim de federaţie, de antrenori, vorbim de toată lumea care s-a uitat şi a urmărit-o cu sufletul la gură la Tokyo. Sunt două pierderi greu de înlocuit pentru gimnastica românească. Marian şi Larisa sunt doi gimnaşti cu un palmares extraordinar, pentru a căror înlocuire vom avem mult de muncit"- Carmencita Constantin, preşedinte FR Gimnastică.