Întâlnire de gradul zero la Târgu Mureș

Reprezentanții FRG s-au întâlnit la Târgu Mureș cu oficialități locale în vederea semnării unui parteneriat pentru continuarea și dezvoltarea gimnasticii în regiune, pornind de la premisa că performanța începe la club.

Parteneriat între Federația Română de Gimnastică și Primăria Municipiului Târgu Mureș

De peste un secol, la Târgu Mureș au crescut generații de gimnaști. De la Kadar Antal, participant la Jocurile Olimpice de la Tokyo-1964, până la Cristian Bățagă, prezent la JO de la Londra în 2012, sute de sportivi s-au format în orașul de pe Mureș și au câștigat 7 medalii la campionatele europene și 10 la campionatele mondiale.

În prezent, problemele cu care se confruntă gimnaștii și antrenorii nu sunt deloc puține, iar din 2017 antrenamentele se desfășoară într-o sală dedicată tenisului de masă și luptelor. Aparatele sunt depozitate pe holul Liceului cu Program Sportiv Szasz Adalbert.

Pentru identificarea problemelor și găsirea unor soluții viabile, la Târgu Mureș a avut loc o întâlnire între reprezentanții FRG (Carmencita Constantin, președintele FRG, Alina Dragan, George Predescu, director tehnic și antrenorul Ștefan Gall) și factorii de decizie din municipiu. Soós Zoltán, primarul localității, Csiki Zsolt, directorul LPS Tg Mureș, Frunda Csenge - consilier local și Szászgáspár Barnabás, director adjunct al Clubului Sportiv Municipal și-au exprimat intenția de a sprijini inițiativa federației pentru dezvoltarea gimnasticii. În acest sens se va semna un parteneriat între Federația Română de Gimnastică și Primăria Municipiului Târgu Mureș.

Primarul Soós Zoltán a declarat că una dintre prioritățile sale este a de a realiza în municipiul Tg. Mureș infrastructura necesară dezvoltării armonioase a generațiilor de copii și tineri, pentru a crea premisele, în anii următori, a creșterii numărului de gimnaști legitimați și implicit a medaliilor pe plan național și internațional. Primul pas este identificarea, în perioada următoare a unei săli în care secția de gimnastică a LPS Tg Mureș să își poată desfășura activitatea, urmând ca, în perspectivă, să se construiască o sală modernă, complet utilată, care să poarte numele multiplului campion național, Kadar Antal. Totodată, se intenționează implementarea unui program de tip afterschool și înființarea liniei de transport GymBuss, cu ajutorul căreia, copiii vor fi transportați de la unitățiile de învățământ vizate, către sala de gimnastică pentru desfășurarea antrenamentelor și retur.

În prezent în pregătirea micilor gimnaști se implică profesorii de la LPS TG Mureș, Șandor Maria Mihaela, Ghira Ioan, și Panczel Rudolf , care speră ca o dată cu îmbunătățirea condițiilor de antrenament să crească baza de selecție.