Decizia FIG cu privire la conflictul din Europa

LAUSANNE (SUI), Biroul FIG, 26 februarie 2022

În cadrul reuniunii sale de astăzi, Comitetul Executiv al Federației Internaționale de Gimnastică (FIG) și-a exprimat îngrijorarea în urma invaziei militare rusești din Ucraina și a decis următoarele măsuri:
• Steagurile naționale ale Rusiei și Belarusului nu trebuie arborate, iar imnurile Rusiei și Belarusului nu trebuie să fie interpretate la niciun eveniment sancționat de FIG până la noi ordine.
• Toate evenimentele FIG World Cup și World Challenge Cup planificate să se desfășoare în Rusia și Belarus sunt anulate, iar niciun alt eveniment FIG nu va fi alocat Rusiei sau Belarusului până la noi ordine.
• Toate evenimentele sancționate de FIG planificate să aibă loc în Rusia și Belarus sunt eliminate din calendarul FIG și nu vor mai fi recunoscute de FIG. Niciun alt eveniment care va avea loc în Rusia și Belarus nu va fi sancționat de FIG până la noi ordine.

"Gândurile noastre se îndreaptă către membrii comunității de gimnastică din Ucraina. Sportul înseamnă prietenie și solidaritate. Trebuie să fim solidari cu membrii familiei noastre care sunt în suferință și să le oferim o mână de ajutor pentru a le asigura viitorul."

"În calitate de organism de guvernare sportivă, prima noastră datorie este să ne protejăm toți sportivii, inclusiv să îi protejăm de presiunile politice", a declarat președintele FIG, Morinari Watanabe.
FIG va solicita Fundației “FIG pentru Solidaritate” să aloce un ajutor special pentru a sprijini sportivii ucraineni și alți membri ai Federației Ucrainene de Gimnastică afectați de război.