Iordache și Drăgulescu, liderii echipei la Europene

În urma verificărilor săptămânale de la cele două loturi naționale de seniori, Federația Română de Gimnastică a nominalizat sportivii care vor participa în perioada 21-25 aprilie la Campionatele Europene de la Basel. Au fost înscriși câte 5 gimnaști, atât în întrecerea feminină, cât și în cea masculină, dar vor concura doar 4, la St Jakobshalle. Este vorba de Larisa Iordache (antrenori Lăcrămioara Moldovan și Cristian Moldovan), Ioana Stănciulescu, Silviana Sfiringu, Antonia Duță, Maria Holbură (antrenori Liliana Cosma și Nicolae Forminte), respectiv Marian Drăgulescu (antrenor Ștefan Gal), Andrei Muntean, Răzvan Marc, Emilian Neagu și Eduard Gavrilă ( antrenor Marius Urzică). Arbitri vor fi Angela Cacoveanu, Adela Popa, Eugen Cățean și Nicușor Pascu, team leaderi-Florin Cotuțiu și Gheorghe Predescu, iar conducătorul delegației- Maria Fumea.

Înscrierile nominale s-au încheiat pe 23 martie, cu o zi mai târziu decât fusese stabilit inițial. 280 de gimnaști din 38 de țări vor concura în calificări la Basel pentru întrecerea individuală și finalele pe aparate.

Au confirmat prezența o parte dintre cei mai buni gimnaști ai ultimilor ani: campioana europeană din 2015, Giulia Steingruber (SUI), campioana europeană din 2019, Melanie de Jesus dos Santos (FRA), campioana Jocurilor Europene din 2019, Angelina Melnikova (RUS) și campioana mondială de junioare din 2019, la individual, Viktoria Listunova (RUS), dubla campioană europeană și mondială la paralele Nina Derwael (BEL), campioana europeană din 2020 Zsofia Kovacs (HUN), la feminin, respectiv, campionul mondial din 2018 Artur Dalaloyan (RUS), campionul european din 2019 Nikita Nagornyy (RUS), „olandezul zburător” Epke Zonderland (NED), dublul campion olimpic Max Whitlock (GBR), favoritul gazdelor Pablo Braegger (SUI), primii medaliați cu aur din Turcia, Ibrahim Colak și Ferhat Arican, în întrecerea masculină.

La CE de la Basel sunt eligibile două locuri pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo. Calificarea este nominală.

Tragerea la sorți a ordinii de start va fi pe 25 martie. La Basel, în concursul de calificare, gimnaștii vor avea oportunitatea de a obține biletele pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo (23 iulie- 8 august).

Din cauza pandemiei, întrecea se va desfășura fără spectatori, iar pentru siguranța sanitară a sportivilor, antrenorilor și arbitrilor, comitetul de organizare colaborează îndeaproape cu autoritățile la măsurile de sănătate. Screeningul intensiv și utilizarea obligatorie a măștilor vor juca roluri cheie. „Elveția a dovedit deja că poate organiza un eveniment sportiv internațional major, în ciuda pandemiei”, a declarat directorul general Beat Läuchli cu referire la recenta Cupă Mondială de schi de la Crans-Montana.