Larisa Iordache este în finală la Jocurile Olimpice

La Ariake Gymnastics Centre din Tokyo, duelul dintre Larisa Iordache și Simone Biles, început la campionatele mondiale din 2014, a continuat de la distanță. Au concurat în aceeași subdiviziune a calificărilor, a III-a. Biles, alături de colegele sale din echipa SUA, Iordache într-o grupă mixtă, din care a mai făcut parte și Maria Holbură. Cvadrupla campioană olimpică de la Rio, la toate cele 4 aparate, Larisa, doar la bârnă din cauza problemelor la gleznă.

Larisa s-a prezentat în fața arbitrelor cu un singur gând: să prezinte ce a antrenat și să-și demonstreze valoarea. Și a făcut-o, chiar dacă a ieșit în lacrimi de pe podiumul competiției ajutată de Lăcrămioara Moldovan.

A fost notată cu 14,133, al 4-lea punctaj din calificări la bârnă. Mai mult decât Biles (14,066), dar mai puțin decât chinezoaicele Guan Chenchen ( 14.933) și Tang Xijing (14.333) și decât americanca Sunisa Lee (14,200). Celelalte gimnaste calificate în finală sunt Elisabeth Black ( Canada, 14.100), Vladislava Urazova ( Comitetul Olimpic Rus, 14.000) și Flavia Saraiva ( Brazilia, 13.966).

“E ceva normal pentru mine să concurez cu dureri. Nu știu ce s-a întâmplat. Am simțit o pocnitură și niște dureri groaznice”, declara Larisa după concurs. A ajuns împreună cu antrenorul Cristi Moldovan și dr Dan Tănase la investigații suplimentare.

“Sunt mulțumită că am reușit, după evenimentele prin care am trecut, să-mi stăpânesc emoțiile și să fac o bârnă așa cum mi-am dorit. Vreau să fiu puternică în continuare, știu că lucrurile nu le câștig ușor, mă bucur că sunt aici, la Jocurile Olimpice!”

Maria Holbură și-a îndeplinit obiectivul stabilit împreună cu antrenorii săi, soții Moldovan: concurs fără ratare. “Dacă m-aș fi antrenat mai mult, sigur aș fi reușit mai mult, dar sunt fericită că am reusit să ajung până aici, chiar dacă m-am pregătit doar din luna mai la București”.

Cu un total de 49, 166 ( 13.166 la sărituri, 11, 100 la paralele, 12.700 la bârnă și 12.200 la sol), Maria s-a clasat pe locul 65, în ierarhia olimpică individuală.