Verificare reușită la Campionatele Naționale

De la Constanța, Bârlad, Deva, Focșani sau București, gimnastele din proiectul “Țară, țară vrem campioane”, coordonat de Mariana Bitang și Octavian Belu și finanțat de OMV Petrom, au un singur gând: să ajungă campioane olimpice peste 3 ani la Paris.

În concursul pe echipe, victoria a revenit gimnastelor de la C.S. Farul Constanța (Maria Ceplinschi, Sabrina Voinea, Melisa Orazacai, Alexia Vănoagă) cu un total de 150.950 puncte. Pe locul al 2-lea, LPS Cetate Deva (Erica Gogoașe, Amalia Ghigoarță, Adina Crișan, Shakira Cantaragiu, Laura Jurca), 148.700 puncte, iar pe 3, CSȘ Nr 1 Constanța (Valentina Miruna Botez, Iulia Dutceac, Andreea Preda, Teodora Stoian) - 147.400 puncte.

Amalia Puflea (CSȘ Barlad), o junioară de 14 ani, a demonstrat constanță în cele două zile de concurs și a câștigat trei medalii de aur si una de argint. Cu un total de 55.450 puncte, Amalia le-a devansat în clasament la individual compus pe Ana Maria Bărbosu (CSȘ Focșani), 54.900 puncte și pe Maria Ceplinschi (CS Farul Constanța) cu 51.950 puncte.

În finalele pe aparate Amalia Puflea a câștigat încă 3 medalii - aur la sărituri și sol, argint la paralele.
Campioana europeană de junioare de la Mersin, Ana Maria Bărbosu s-a clasat pe primul loc la paralele și pe locul al 2-lea la sol, iar Maria Ceplinschi (CS Farul Constanța), care a venit la București direct de la etapa de cupă mondială de la Mersin, a câștigat titlul național la bârnă și a fost a 3-a la sărituri.

Au mai urcat pe podium, în finalele pe aparate, Sabrina Voinea Maneca (CS Farul Constanța) - argint la sarituri, Amalia Ghigoarță (LPS Cetate Deva) - argint la paralele, Miruna Valentina Botez (CSS 1 Constanța) - argint la bârnă și bronz la sol, Bianca Dorobantu (CSA Steaua) - bronz la bârnă, Crina Elena Tudor (CSA Steaua) - bronz la sol.

Au fost retrase de cluburi, din motive medicale, Larisa Iordache, Daniela Trică si Antonia Duță (CS Dinamo), Silviana Sfiringu (CS Farul Constanța), Alexia Vatafu (CSA Steaua), Iulia Trestianu (CSȘ Focșani).

În competiția masculină, la echipe au câștigat gimnaștii de la CSA Steaua (Nicholas Țarcă, Vlad Cotuna, Gabriel Burtanete, Marian Drăgulescu) - 236.200 puncte. Pe locul al 2-lea, CSM Lugoj ( Nicolae Bera, Rafael Szabo, Petar Vefic, Andreas Tobă, Norbert Marcu) - 235.300 puncte, iar pe 3, CSM Bistrița (Răzvan Marc, Emilian Neagu, Radu Berariu, Darius Ivan, Ștefan Mazilu ) - 223.750 puncte.

Andreas Tobă, component al echipei Germaniei la 3 ediții ale Jocurilor Olimpice ( Londra, Rio și Tokyo), a concurat în premieră la Campionatele Naționale ale României. Fiul fostului gimnast Marius Tobă a câștigat titlul de campion la individual compus cu 81,200 puncte. Alături de el, pe podium, sportivii de la CSA Steaua, Vlad Cotuna - 79.000 puncte, și Gabriel Burtanete - 78.450 puncte, clasați pe locurile 2, respectiv 3.

Andreas Tobă (CSM Lugoj) - la paralele și la cal și Emilan Neagu (CSM Bistrița) - la sol și la inele - au câștigat câte două medalii de aur în finalele pe aparate. Gimnaștii de la CSA Steaua, Marian Drăgulescu și Vlad Cotuna au avut cele mai mare punctaje la sărituri, respectiv la bară fixă.
Marian Drăgulescu (CSA Steaua) a obținut cele mai mari note ale competiției 14.600 ( în calificări), 14.550 ( în finală), pentru săritura Drăgulescu. La prima verificare pentru participarea la Campionatele Mondiale din Japonia (21-24 octombrie), Marian a tranșat în favoarea sa duelul cu Gabriel Burtanete (CSA Steaua).

În finalele pe aparate au mai urcat pe podium Andreas Tobă (CSM Lugoj) - argint la sol, inele și bară, Vlad Cotuna (CSA Steaua) - argint la paralele, Gabi Burtanete (CSA Steaua) - bronz la sărituri și la bară, Răzvan Marc (CSM Bistrița) - bronz la paralele, inele și cal, Robert Pașca (CSM Resița), bronz la sol, Robert Burtanete (CSA Steaua) - argint la sărituri, Nicholas Țarcă (CSA Steaua) - argint la cal.

După ce a dominat ani de zile campionatele naționale, clubul Dinamo nu a înscris echipă la această ediție a campionatelor nationale, avand un singur gimnast in concurs, Andrei Groza.

Rezultatele pot fi accesate pe site-ul frgimnastica.com
https://frgimnastica.com/results?disciplineId=4&area_id=14
https://frgimnastica.com/results?disciplineId=3&area_id=14