Regalul gimnasticii și-a desemnat campionii

Gimnaștii români au dominat cea de-a doua ediție a ROMGYM Trophy, în timp ce la Campionatele Naționale nu au lipsit surprizele.

Vineri, 30 septembrie, 28 de gimnaști din Serbia, Germania, Bulgaria, Egipt și România (CSA Steaua, CS Dinamo, CSȘ Dinamo, CS Lugoj, CSȘ Lugoj, CSM Reșița și CSM Bistrița) au concurat pentru medalii la individual, la echipe și calificări în finalele pe aparate.

Gabriel Burtanete a început în forță și a cucerit 4 medalii de aur în prima zi a “Regalului gimnasticii”. Fostul campion mondial de juniori a câștigat concursul individual (79.834) atât la Campionatul Național Open, cât și la ROMGYM Trophy. El a fost secondat, la ambele competiții, de Rafael Szabo (76.400). Bronz pentru Roland Modoianu (76.300) la naționale, respectiv pentru Petar Vefic (Serbia, 72.634) la ROMGYM Trophy.
Alături de ceilalți componenți ai lotului național (Andrei Muntean, Roland Modoianu, Robert Burtanete și Răzvan Marc), Gabi a câștigat concursul pe echipe la ROMGYM Trophy, iar cu CSA Steaua (Roland Modoianu, Robert Burtanete, Nicholas Țarcă și David Puicea) el a urcat pe prima treaptă a podiumului și la Campionatul Național Open. Argint pentru CS/CSȘ Lugoj (Flavius Borca, Rafael Szabo, Norbert Marcu, Petar Vefic, Nicolae Bera), bronz pentru CS/CSȘ Dinamo (Andrei Muntean, Răzvan Marc, Alexandru Ionescu, Iustin Giriada).

În prima zi de octombrie, 40 de gimnaste din 4 țări, Italia, Norvegia, Egipt, Spania și România (CSM Arad, CSȘ Bârlad, CS Dinamo, CSA Steaua, CS Farul/CSȘ Constanța, LPS Cetate Deva, CSȘ Focșani) repartizate în două serii de concurs și-au desemnat atât laureatele la individual și la echipe în cele două competiții, cât și sportivele calificate în finalele pe aparate.
A fost un regal al Anei Maria Bărbosu la Regalul gimnasticii. Ea a dominat competiția de la Sala Polivalentă câștigând 3 medalii de aur (la Individual și cu echipa României la ROMGYM Trophy, la individual la Campionatul Național Open).
Cu un total de 54.233 puncte (12.933 sărituri, 13.700 paralele, 14.033 bârnă, 13.567 sol), Ana a fost secondată de Amalia Ghigoarță (53.266 puncte - 13.133 sărituri, 12.933 paralele, 13.567 bârnă, 13.633 sol). Aflată în ultimul an de juniorat, Ama a cucerit titlul de campioană națională cu echipa LPS Cetate Deva împreună cu Ioana Danciu, Ioana Crișan, Bianca Dinu și Lilia Cosman.
Locul al 3-lea la individual pentru Andreea Preda care a mai câștigat o medalie de argint la naționale cu echipa CS Farul/ CSȘ 1 Constanța, alături de Miruna Botez, Alexia Vănoagă și Bianca Vișovan. Bronz la echipe pentru gimnastele de la CS Dinamo (Ella Oprea, Antonia Duță, Andreea Bucur, Alexandra Costea, Ana Maria Turcu).

La ROMGYM Trophy, aur pentru echipa României (Anei Maria Bărbosu, Amalia Ghigoarță, Andreea Preda, Crina Tudor și Antonia Duță), argint pentru Norvegia, bronz pentru Ginnastica Civitavecchia ( Italia).

Majoritatea gimnastelor fac parte din proiectul "Țară, țară vrem campioane!", coordonat de Mariana Bitang și Octavian Bellu și finanțat de OMV Petrom.

Rezultatele complete pot fi accesate pe https://frgimnastica.com/results?disciplineId=3 și https://frgimnastica.com/results?disciplineId=4 .

Cu evoluțiile din finalele pe aparate la ROMGYM Trophy și Campionatul Național s-a încheiat concursul de gimnastică artistică din cadrul Regalului gimnasticii.

Andrei Muntean a câștigat 4 medalii de aur (două la naționale și două la ROMGYM Trophy) la sol și la paralele, iar Gabriel Burtanete 3 (aur la ROMGYM Trophy la sărituri și la cal, și aur la sărituri, la Campionatul Național). Răzvan Marc a dominat finala la bară la ambele competiții, iar Rafael Szabo și Robert Burtanete s-au impus la inele, respectiv, la cal cu mânere la Campionatul Național.

Retragerea Anei Maria Bărbosu din finalele pe aparate din cauza unor probleme la spate a lăsat deschisă disputa pentru medaliile de aur la cele două competiții.
Vicecampioana europeană de junioare, Amalia Ghigoarță a câștigat 3 medalii de aur la bârnă (13.367, la ROMGYM Trophy) și la sol (13.533, la ROMGYM Trophy și la Campionatul Național Open), victoria la sărituri și paralele în competiția internațională revenindu-le Sarei Stagni (Italia, cu o medie de 12.417), respectiv Mariei Tonrud (Norvegia, 12.200).

Componentă a echipei României la Campionatele Europene de la Munchen, Andreea Preda a câștigat în finalele pe aparate la ROMGYM Trophy 3 medalii de argint: la paralele (11.967), bârnă (13.333) și sol (13.100).

La Campionatul Național Open finalele au fost câștigate de gimnaste de la CSA Steaua, LPS Cetate Deva și CS Farul/ CSȘ Constanța, junioare cu vârsta cuprinsă între 13 și 15 ani.
Anamaria Mihăescu (CSA Steaua) s-a impus la sărituri (12.434), urmată de Raisa Maria Chivu (CSȘ Focșani, 12.400) și de Bianca Vișovan (CS Farul/CSM Constanța 12.384).
Lilia Cosman ( LPS Cetate Deva) a câștigat finala de la la paralele cu 12.300. Argint pentru Raisa Chivu ( CSȘ Focșani, 11.133), bronz pentru Adina Crișan (LPS Cetate Deva, 11.067).
Miruna Botez ( CS Farul/CSȘ Constanța) a cucerit aurul la bârnă (13.700). Argint și bronz pentru gimnastele de la LPS Cetate Deva ( Amalia Ghigoarță, 13.367, respectiv Ioana Danciu, 13.300).
La sol, Amalia Ghigoarță (LPS Cetate Deva) a fost însoțită pe podium de Alexia Vănoagă ( CS Farul/CSM Constanța, 12.800) și de Ella Oprea ( Dinamo, 12.567).

Mulțumim sportivilor, antrenorilor și arbitrilor! Mulțumim Primăriei Municipiului București, Ministerului Sportului, Comitetului Olimpic și Sportiv Român, sponsorilor și voluntarilor fără de care organizarea concursului de gimnastică artistică nu ar fi fost posibilă!

Regalul gimnasticii continuă săptămâna viitoare la Sala Polivalentă din București cu Campionatul Național de gimnastică aerobică.