Comunicat de presă

Bilanțul participării la Campionatele Europene a fost unul pozitiv, ținând cont de îndeplinirea obiectivelor (calificarea ambelor echipe reprezentative la Campionatele Mondiale și obținerea în finalele pe aparate a unei medalii de bronz, a trei locuri patru, un loc șase și un loc șapte, iar la individual compus, o clasare în top 10).
În pofida acestui bilanț și a speranțelor justificate pentru o evoluție bună la Campionatele Mondiale, ședința Comitetului Executiv al Federației, care a analizat atât recentele evoluții ale gimnaștilor noștri la Campionatele Europene, cât și situația de la nivelul colectivului tehnic de antrenori s-a desfășurat într-o atmosferă tensionată. Ca urmare a acestei situații și a scandalurilor repetate apărute în mass-media, membrii departamentului tehnic pentru gimnastica artistică feminină și-au anunțat intenția de a-și da demisia de onoare, considerând că opoziția din CEx contravine principiilor fundamentale de safeguarding ale CIO, Federația Internațională de Gimnastică și FRG. În același context și-au anunțat demisiile Carmencita Constantin – președinte FRG, Ingrid Istrate- secretar general FRG și subsecvent o serie de alți membri ai Comitetului Executiv, fiind propusă inclusiv demisia întregului Comitet Executiv.

Deoarece aceste demisii în lanț ar fi dus la intrarea într-o criză fără precedent, cu 5 luni înainte de campionatele mondiale, și la organizarea de alegeri anticipate, punând în pericol calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris, conducerea federației a avut o discuție cu Ministrul Sportului, Eduard Novak. În urma analizei din această dimineață despre implicatiile pe care demisia conducerii FRG ar fi avut-o, hotărârea a fost reevaluată și amânată, urmând ca împreună cu Ministerul Sportului, care sprijină demersurile de reformare, să se identifice cele mai bune soluții pentru obținerea performanțelor într-un mediu sigur.

Mandatul asumat de actuală conducere a FRG a vizat următoarele aspecte esențiale, care au fost liniile directoare stabilite încă din anul 2021, respectiv:

1. calificarea echipei de gimnastică a României la Jocurile Olimpice de la Paris din anul 2024.
2. crearea unui mediu “sănătos și sigur” pentru toți sportivii componenți ai loturilor naționale de gimnastică a României prin implementarea unor metode moderne de pregătire și eliminarea oricărui abuz (fizic/verbal) la adresa sportivilor din gimnastică.

În considerarea acestor principii, conducerea Federației a acționat constant în ultimii doi ani și a făcut toate eforturile necesare, inclusiv prin implementarea unor politici de safeguarding, aducerea la loturile naționale a unor specialiști noi, crearea unor colective tehnice interdisciplinare care reunesc antrenori, coregrafi, medici, preparatori fizici și psihologi, etc.

O renunțare imediată la activitățile în curs de desfășurare la nivelul Federației, ar fi însemnat nu doar o abdicare de la principiile enunțate, dar și o întrerupere a ciclurilor și stagiilor de pregătire, precum și a unor multiple alte proiecte cu impact semnificativ asupra rezultatelor.
În pofida situației create fără nicio justificare, în contextul eforturilor și rezultatelor înregistrate în ultima perioadă, subliniem în mod public că actuala conducere a Federației are tot respectul și considerația pentru toate rezultatele gimnasticii românești, pentru toate figurile emblematice existente în această disciplină sportivă. Intenția și toate demersurile efectuate în acești ani de conducerea FRG au avut ca finalitate o repoziționare a gimnasticii românești la nivelul atins anterior, dar cu luarea în considerare a situației actuale a acestui sport, care nu a mai obținut calificarea unei echipe naționale de gimnastică la Jocurile Olimpice din 2012.

Trebuie însă înțeles, în egală măsură, că pentru a evolua și obține rezultate la nivel internațional, trebuie să aplicăm și să implementăm și în România metode moderne de pregătire, care să aibă în centrul lor preocuparea pentru siguranța și sănătatea fizică și psihică a copiilor și dezvoltarea unei mentalități de campion. Școala românească de gimnastică trebuie să se modernizeze, să se adapteze și să evolueze după modelul țărilor din elita mondială. Avem o generație talentată de sportivi, fete și băieți, care fac gimnastică cu eforturi mari, generație pe care o susținem și căreia îi oferim condițiile necesare pentru a obține rezultatele dorite. În gimnastica românească este nevoie de liniște. Problemele adulților să rămână la nivelul adulților, fără să aibă consecințe asupra sportivilor și pregătirii acestora.

Rezistența la aceste deziderate, la nivelul anului 2023, nu este un semn pozitiv și nu corespunde nici intențiilor Federației Române de Gimnastică care, împreună cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român și Ministerul Sportului face eforturi să implementeze o cultură sportivă reală și adaptată cerințelor actualei generații.

Ca urmare, reconfirmăm misiunea asumată la preluarea mandatului de către conducerea executivă a Federației și vom continua eforturile pentru ca echipele de gimnastică să obțină la Campionatele Mondiale calificarea pentru Jocurile Olimpice de la Paris.

Vom reveni cu comunicări referitoare la structura și componența loturilor naționale de gimnastică.