FRG, la „Serbările Consulare” de la Lyon

Evenimentul, unic în Franţa, a avut ca temă „Sportul și jocurile sportive” din întreaga lume şi a fost o avanpremieră a principalelor competiţii sportive care vor avea loc în această ţară în 2023 și 2024 (Cupa Mondială de rugby, Jocurile Olimpice).

Pe parcursul celor două zile, vizitatorii prezenţi la standul României au primit, printre altele, materiale promoţionale din partea Federaţiei Române de Gimnastică. Aceștia au putut urmări o incursiune în istoria de aur a celei mai medaliate federaţii din România.

Doamna Anca Opriş, Consul General al României la Lyon, a acordat Federaţiei Române de Gimnastică un interviu în exclusivitate:

-Pentru România, sportul a fost considerat întotdeuna cel mai bun ambasador. Sunteţi de părere că la fel a fost şi la „Serbările Consulare” de la Lyon?

-Categoric. Deja tradiționalele „Serbări consulare” care se organizează în fiecare an la începutul lunii iunie reprezintă un eveniment emblematic pentru Lyon și pentru Franța. Ediția din acest an, cea de-a 22-a, a ales ca temă: „Sportul și jocurile sportive în lume”. Pentru noi, Consulatul General al României la Lyon, ca și pentru cea mai mare parte a misiunilor diplomatice și consulare acreditate în Franța, a fost o provocare dat fiind că este greu să ilustrezi în cadrul unui stand, inevitabil redus ca dimensiuni, performanța și excelența sportivilor români. Sunt, însă, încrezătoare că, grație materialelor oferite de diferitele Federațiile naționale, de Comitetul Olimpic Român, de Ministerul Sportului și de Muzeul Sportului, standul României a fost o vitrină a valorii sportului românesc, un adevărat ambasador al României pentru sutele de mii de vizitatori.

-Care sunt federaţiile sportive din România care au răspuns invitaţiei de a participa la cea de-a 22 ediţie a „𝑆𝑒𝑟𝑏𝑎̆𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟 𝐶𝑜𝑛𝑠𝑢𝑙𝑎𝑟𝑒”?

-Pe această cale, doresc să adresez cele mai calde mulțumiri Federațiilor Române care au dat curs solicitării noastre și ne-au sprijinit cu materiale promoționale astfel încât să ne permită să organizăm standul României și să oferim o imagine fie ea chiar limitată despre excelența sportului și sportivilor români. Calde mulțumiri: Federației Române de Gimnastică, Federației Române de Canotaj, Federației Române de Natație, și nu în ultimul rând, Comitetului Olimpic Român, Muzeului Sportului Românesc, Ministerului Tineretului și Sportului și Ministerului Turismului.

-Speraţi să fie mai multe federaţii care să participe la standul României ?

-Desigur că ne-am fi dorit să putem oferi o imagine cât mai completă asupra performanțelor sportului românesc. Era o ocazie pe are ne-am fi dorit să o valorificăm maxim în această perioadă când ne despart mai puțin de 100 zile de la Campionatul Mondial de Rugby de la Lyon și mai puțin de 400 zile de Jocurile Olimpice de la Paris de anul viitor.

-Ce reprezintă sportul pentru dumneavostră?

-Cred că sportul, la fel ca și cultura, creează punți de legătură, între țări și popoare. Dincolo de competiție, sportul este un liant, un generator de prietenii și performanță, de valori universale: autodepășire de sine, toleranță, spirit de fair play, capacitate de incluziune…

-Aveţi un sport preferat? Un sportiv pe care-l apreciaţi pentru rezultatele sale?

-Admir mulți sportivi români care au făcut și continuă să facă cinste sportului românesc și care au scris pagini de aur în istoria sportului. Fiecare în disciplina pe care o reprezintă și în care, cu enorm de multă muncă, perseverență, dăruire și sacrificii personale, ne-a adus nemărginite satisfacții și ne-a făcut să ne simțim mândri că suntem Români. Permiteți-mi să nu citez numele unui singur sportiv care m-a cucerit prin ceea ce a realizat și care m-a făcut să vibrez pe perioada competițiilor și să fiu fericită și mândră pentru succesele repurtate.

-Nadia este un simbol al sportului mondial. În 1976, aţi urmărit Jocurile Olimpice de la Montreal ?

-Da, am urmărit Jocurile Olimpice de la Montreal, iar ceea ce Nadia a realizat în 1976, a fost performanță și excelență. Pentru prima oară în istoria gimnasticii, juriul a fost nevoir să se plece în față Perfecțiunii unei gimnaste românce și să acorde nota maximă. Pentru noi, cei care urmăream la TV Jocurile Olimpice, a fost o emoție fără margini și o mândrie națională greu de reprodus în cuvinte.

-În 1984, o altă româncă, Ecaterina Szabo, domina Jocurile Olimpice de la Los Angeles. De ani buni, Kati locuieşte în Franţa. A fost prezentă la Serbările Consulare?

-Corect. 8 ani mai târziu o altă româncă, altă gimnastă de excepție, câștiga pentru România, nu mai puțin de 4 medalii la J. O. de la Los Angeles. Am avut privilegiul să o cunosc personal pe imensa noastră gimnastă Ecaterina Szabo, mult mai târziu, la Serbarea Românielor de la Clermont-Ferrand, din 2018, când a fost invitatul nostru de onoare. Astfel, în calitate de consul general am avut ocazia neimaginată până atunci de a o felicita și îmbrățișa pe această Doamnă a gimnasticii românești și mondiale și să descopăr un om de mare calitate, generozitate, căldură și modestie. Ecaterina Szabo sau Kati, cum îi spun cei apropiați, s-a stabilit la Clermont-Ferrand, cu mulți ani în urmă. Centrul sportiv de la Lempdes, localitate din proximitatea Clermont-Ferrand, poartă numele gimnastei românce. Aș reaminti că prima performanță sportivă a Ecaterinei Szabo a fost răsplătită la Lyon, când Kati a câștigat pentru România medalia de aur la Campionatul european de gimnastică pentru juniori. Aș adăuga că gimnasta noastră a rămas profund legată de România, țara în care a văzut lumina zilei, a copilărit și a ajuns la performanță în gimnastică și în care revine foarte des. Kati Szabo a reunit în pagnile unei monografii intitulate „Al cincilea aparat”, momente și perioade din viața ei. Cartea a fost tradusă și în franceză sub titlul „Le cinquième agrès. Mes vies” și lansată oficial, în Franța, la Chamalières/Clermont-Ferrand și Ambasada României din Paris, în urmă cu 4 ani. Ne-am fi dorit foarte mult ca Ecaterina Szabo să poată fi prezentă la ediția din acest an a „Serbări consulare”. Din păcate, independent de dorința noastră și a Ecaterinei, acest lucru nu s-a putut realiza.

-Publicul participant la eveniment a fost interesat de performanţele foştilor şi actualilor sportivi români, de poveştile lor?

-Vizitatorii au fost extrem de receptivi și interesați de poveștile de viață ale sportivilor noștri. Pe un ecran am putut difuza filme care rememorau performanțele sportivilor noștri la diferite discipline. La inițiativa organizatorilor, la fiecare stand au fost organizate concursuri constând în întrebări și răspunsuri privind sportul din țara respectivă. Așa cum era și firesc, la standul României întrebările puse vizitatorilor se refereau la sportul românesc și performanțele obținute de-a lungul timpului de sportivii noștri. Cei care au răspuns corect au primit un așa numit pașaport cu care au participat la o tombolă, organizată de Primăria Lyon și soldată cu diverse premii. În plus, pe perioada celor două zile, am organizat la standul României un joc interactiv cu întrebări și răspunsuri pentru copiii și adolescenții care ne-au vizitat standul. Cei care au știut să răspundă corect la întrebări au primit un premiu simbolic.

-Se poate face o paralelă între misiunea unui diplomat şi a unui sportiv cu rezultate la marile competiţii internaţionale?

Desigur, există multe similitudini, dar și diferențe notabile. Fiecare din cele două profesii, necesită foarte multă muncă, multă dăruire, perseverenţă, deseori, sacrificii personale, dragoste de țara în care te-ai născut și pe care încerci să o reprezinți cât mai bine.
Există, însă și diferențe între care aș menționa că, în timp ce diplomatul, prin specificul meseriei, este obligat să rămână deseori discret, sportivul se află în prim planul atenției publice, iar atunci când eforturile lui sunt răsplătite cu o medalie, intonarea imnului național și înălțarea tricolorului românesc îl așează în lumina reflectoarelor. Devine un adevărat ambasador al țării sale și mesager al performanței și excelenței. Reușitele obținute de un diplomat sunt, deseori, necunoscute de publicul larg și mass media, ceea ce nu înseamnă că un succes obținut prin multă muncă și perseverență, nu aduce satisfacții și împlinire personale.

Federația Română de Gimnastică a fost onorată să participe la acest eveniment și mulțumește doamnei Consul General, Anca Opriș și echipei sale, pentru oportunitatea de a fi prezentă, alături de alte federaţii sportive și de a readuce, prin materiale promoționale, crâmpeie din istoria de aur a gimnasticii românești!