România s-a calificat la Jocurile Olimpice!

România a înscris la competiția din Belgia o echipă a cărei medie de vârstă a fost de 16 ani si 7 luni. Cu excepția Anei Maria Bărbosu, care a participat și anul trecut la mondiale, celelalte au fost debutante. La finalul celor 10 subdiviziuni de calificare, fetele antrenate de Corina Moroșan, Camelia Voinea, Patrick Kienes, Daymon Jones și Florin Cotuțiu și-au împlinit visul: participarea cu echipa la Jocurile Olimpice din 2024.

Cu un total de 157.795 puncte, România a ratat pentru doar 7 zecimi calificarea în finala pe echipe în care vor partcipa SUA, Marea Britanie, China, Brazilia, Italia, Olanda, Franța și Japonia.

Ana Maria Bărbosu va concura în finala la individual compus după ce s-a clasat pe locul 19 în calificări cu 52.932 puncte. iar Sabrina Maneca Voinea cu 13.666 s-a calificat de pe locul 8 în finala de la sol.

Din tribunele de la Sportpaleis gimnastele au fost susținute de marile campioane Nadia, Daniela Silivaș, Cătălina Ponor, de un număr impresionant de fani veniți de pretutindeni pentru a asista la renașterea gimnasticii românești.

„Emoțiile au fost foarte mari, iar bârna parcă și mai subțire. A fost un succes acest concurs pentru fetele noastre. România a ratat ultimele două ediții la Jocurile Olimpice, dar această echipă merită să fie la Paris 2024. Mă bucur că pot fi alături de fete. Mi s-a părut o mare creștere în performanța lor, comparativ cu ce am văzut în ultimii ani” - Nadia

Ana Maria Bărbosu, Sabrina Maneca Voinea, Amalia Ghigoarță, Ella Oprea Crețu și Andreea Preda fac parte din proiectul „Țară, țară vrem campioane!”, coordonat de Mariana Bitang și Octavian Bellu și finanțat de OMV Petrom. Prin „Fundația Casa Campionilor”, cei doi mari antrenori au demonstrat că sunt alături de gimnastică, susținând de 8 ani, în permanență activitatea fetelor.

Datorită tuturor celor care au făcut posibilă această performanță, România va reveni la Jocurile Olimpice după 12 ani. În 2012, la Londra, gimnastele antrenate de Mariana Bitang și de Octavian Bellu au câștigat 3 medalii: aur – Sandra Izbașa la sărituri, argint – Cătălina Ponor la sol, bronz – echipa României ( Sandra Izbașa, Cătălina Ponor, Larisa Iordache, Diana Bulimar, Diana Chelaru).

De la primul pas făcut în sala de gimnastică până la actuala formulă a colectivului tehnic, și-au pus amprenta asupra fetelor, antrenorii Gina Gogean, Lucian Sandu, Ramona Micu, Cristian Moldovan, Mirela Szemerjai, Cătălin Meran, Carmen Traicu, Ciprian Crețu, Adela Popa, Raluca Bugner, Florin Uzum, Petruța Marcu, Dana Trandafir, Cezar Stoica, Cristi Micu, Anca Drăghici, Dan Potra, Mariana Tomceanu, Marcel Benea, Ana și Liviu Iordache.