AGERPRES: Retrospectivă gimnastică
Calificarea echipei feminine de gimnastică a României la Jocurile Olimpice după o pauză de 12 ani a fost în opinia preşedintei FRG "o mare reuşită".
"2023 a fost un an cu obiective îndeplinite, cu multe împliniri, dar şi cu multe frământări şi aşteptări. În final, când tragem linie, un an foarte bun. Calificarea echipei feminine la Jocurile Olimpice este ceea ce ne-am dorit extraordinar de mult, pentru că noi aveam oricum certitudinea unor calificări individuale. Anterior i-am văzut pe Larisa Iordache şi pe Marian Drăgulescu singuri pe drumul calificării olimpice şi cât de greu le-a fost, iar acest lucru ne-a făcut să ne ambiţionăm foarte tare şi să strângem rândurile, de la federaţie, la antrenori, sportivi şi părinţi, în aşa fel încât să avem o participare puternică (n.r. - la Campionatele Mondiale) finalizată cu o mare reuşită", a subliniat Carmencita Constantin.
În opinia sa, gimnastica românească a început să facă paşi în direcţia corectă, crescând din punct de vedere numeric la bază în ultima perioadă.
"Gimnastica românească este pe direcţia care trebuie. Şi lucrul care ne bucură pe toţi este faptul că gimnastica revine în casele oamenilor, redevine sportul acela fundamental, care odată practicat deschide drumul către alte discipline sportive. Şi nu ne pare rău, gimnastica este sportul fundamental, cel care dezvoltă calităţile motrice, fizice, psihologice şi motivaţionale. Iar nouă ne place să vedem mai târziu sportivi care derivă din practicarea gimnasticii la bază. Pe noi ne ajută foarte mult la creşterea popularităţii, ne place să vedem părinţi cu tricouri inscripţionate pe spate cu mesajul 'Mamă de gimnast' sau 'Frate de gimnastă'. Am crescut foarte mult numeric la bază, pentru că am avut o strategie bună de dezvoltare a gimnasticii pentru toţi, care se rostogoleşte ca bulgărele de zăpadă. Şi suntem foarte încrezători că după ce creştem numeric putem identifica mult mai bine generaţiile viitoare. Acum stăm bine şi la juniori şi la seniori. Azi avem senioare mai multe, mai sănătoase, din care putem să facem selecţia celor mai bune cinci pentru Jocurile Olimpice. Avem însă foarte, foarte multe alte lucruri de făcut. Cele mai multe la bază, la nivelul cluburilor şi la nivelul infrastructurii", a explicat ea.
În ceea ce priveşte problemele întâmpinate, Carmencita Constantin s-a referit la infrastructură, atât la nivelul cluburilor sportive, cât şi la cel al loturilor naţionale.
"Infrastructura la bază, la nivelul cluburilor suferă foarte mult. Dar în acelaşi timp ne confruntăm cu această problemă şi la vârf. La nivelul cluburilor aparatura de bază este învechită, are mai mult de 20 de ani, cu foarte mici excepţii când în 2017, după Campionatul European găzduit de ţara noastră, bucăţi de aparate s-au distribuit prin sălile din România. Noi nu vorbim însă la cluburi neapărat de aparatură de competiţie, ci de aparatura metodică pentru învăţarea corectă a elementelor de gimnastică, dar şi pentru ca aceşti copii să crească fără uzură şi fără risc major de accidentare. Aşadar aceste aparate metodice ajută şi sportivul, şi antrenorul, în drumul lor către înalta performanţă. Apoi sigur că la vârf avem alte nevoie în ceea ce priveşte aparatura. Însă avem încredere în ceea ce ni s-a promis şi că baza de la Izvorani în foarte scurt timp va fi dotată şi cu ajutorul mediului privat pentru a ne antrena mai mult acasă", a spus preşedinta.
Carmencita Constantin a explicat că mesajul prin care federaţia a solicitat companiilor să redirecţioneze 20% din profit către gimnastica românească a fost pentru a completa fondurile guvernamentale.
"Din diferite dorinţe s-au produs distorsionări în mesajului meu. Eu vin din mediul economic şi nu pot să nu înţeleg greutăţile acestui stat. Ca atare, mesajul meu a fost acesta: în completarea fondurilor guvernamentale apelez la mediul economic din România să schimbe paradigma mecanismului 20%, care e destinat în mare parte problemelor sociale, şi să îl întoarcă uşor cu faţa şi spre valorile acestei ţări. Pentru că olimpicii acestei ţări în robotică, în matematică, în fizică sau în sport, sunt ai noştri, ai tuturor. Ei sunt mândria noastră naţională. Eu nu cred că această ţară, că mediul economic din România nu poate agrega o energie pentru a sprijini brandurile româneşti şi generaţiile care vin şi să le dea curajul să lupte pentru ţară şi să rămână în ţară", a menţionat oficialul FRG.
Obiectivele Federaţiei Române de Gimnastică în 2024 sunt legate de participarea la Jocurile Olimpice de la Paris.
"Evident că ne pregătim pentru medalii, nu există sportiv să aibă alt obiectiv decât medalia. Noi însă trebuie să fim conştienţi de faptul că atunci când actuala campioană olimpică şi mondială Simone Biles participa la prima sa Olimpiadă, fetele din echipa României de acum păşeau prima oară în sala de gimnastică. E un decalaj de patru ediţii ale Jocurilor Olimpice. Sigur că puterea tinereţii e acolo şi am văzut-o la Campionatele Mondiale, iar noi avem încredere că şi psihologic, pentru că singurul nostru handicap major este presiunea venită din prezenţa la o competiţie multisport, la o măreţie cum oferă o Olimpiadă. Dar eu am mare încredere în gimnastele noastre, sunt dornice. Aş vrea să fim toţi optimişti şi toată ţara să gândească: 'Da, gimnastica poate'. Şi dacă toţi vom gândi aşa, energia noastră pozitivă le va ajuta foarte mult la Paris să fie mai puternice în fiecare clipă în care vor concura. Noi ne dorim ca echipa să intre în primul rând în finala pe echipe, pentru că în finală concursul este de la zero. Aşa că niciodată să nu spui niciodată", a adăugat Carmencita Constantin.
Sabrina Maneca Voinea (gimnastică artistică feminină), Andrei Muntean (gimnastică artistică masculină) şi David Gavrilovici (gimnastică aerobică) au fost desemnaţi cei mai buni gimnaşti români ai anului de către Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Gimnastică, pe baza rezultatelor din 2023.
Echipa feminină a României, în componenţa Ana Maria Bărbosu, Sabrina Maneca Voinea, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarţă, Andreea Preda şi Ella Oprea Creţu, s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, după ce s-a clasat pe locul 10 în calificările ediţiei a 52-a a Campionatelor Mondiale de gimnastică artistică de la Anvers. Echipa României revine la Jocurile Olimpice după o pauză de 12 ani, ultima sa prezenţă fiind la Londra, în 2012.
În schimb, echipa masculină (Robert Burtănete, Roland Modoianu, Andrei Muntean, Emilian Neagu şi Nicholas Ţarcă) a ratat calificarea la JO de la Paris, ocupând locul 16 în clasament la Campionatele Mondiale de la Anvers. Fără Gabriel Burtănete (accidentat) şi cu doi debutanţi, Nicholas Ţarcă şi Emilian Neagu, "tricolorii" trebuiau să se claseze printre cele mai bune nouă echipe (în afara Chinei, Japoniei şi Marii Britanii, deja calificate), pentru a prinde biletele pentru Paris.
Gimnastica masculină românească va fi reprezentată la Paris de Andrei Muntean, cel care s-a calificat la Jocurile Olimpice de anul viitor după ce s-a clasat pe locul 30 în calificările la individual compus de la CM de la Anvers.
Cea mai bună clasare a României la Campionatele Mondiale de la Anvers a fost locul 4 în finala de la sol obţinut de Sabrina Maneca Voinea.
La Campionatele Europene de gimnastică artistică desfăşurate în Antalya (Turcia), România a cucerit o singură medalie, bronz la sol prin Sabrina Maneca Voinea. S-au mai obţinut două locuri 4 prin Gabriel Burtănete la sărituri şi Andrei Muntean la paralele. De asemenea, echipele feminine şi masculine şi-au realizat obiectivul de a se califica la Campionatele Mondiale, ocupând locurile 5, respectiv 11 la Europene.
La Campionatele Mondiale de gimnastică artistică pentru juniori din Antalya, România a obţinut medalia de argint în finala de la bârnă prin Gabriela Vănoagă. În concursul pe echipe, România a obţinut locul 8 la feminin şi 25 la masculin.
În cadrul Festivalului Olimpic al Tineretului European pentru sporturile de vară de la Maribor (Slovenia) din acest an, Alexia Gabriela Vânoagă a câştigat medalia de argint în finala de la bârnă.
La Campionatele Europene de gimnastică aerobică desfăşurate în Antalya (Turcia), delegaţia României a cucerit 4 medalii, dintre care trei de argint (trio - Claudia Ristea, David Gavrilovici şi Leonard Manta; dans aerobic - Sandra Dincă, Larisa Şuiu, Claudia Ristea, Daria Mihaiu, David Gavrilovici, Mădălin Boldea, Vlăduţ Popa şi Antonio Surdu; echipe - Mădălin Boldea, Darius Branda, Sandra Dincă, David Gavrilovici, Leonard Manta, Daria Mihaiu, Vlăduţ Popa, Claudia Ristea, Larisa Şuiu, Antonio Surdu şi Daniel Ţavoc) şi una de bronz (perechi mixte - Daria Mihaiu şi Darius Branda).
AGERPRES (A, AS-autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Simona Aruştei)